Aktualności
Treść
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030 za pośrednictwem Operatora
Stowarzyszenie Aktywny Rozwój Gminy Kamionka Wielka rozpoczęło serię warsztatów kulinarnych pn. "Potrawy łemkowskie", w ramach realizacji projektu "Wróć w pamięci na karpacki szlak". Pierwsze zajęcia z tegoż cyklu odbyły się w WDK na Mystkowie. Niezastąpione Panie i Panowie z KGW Mystków (które prowadziło warsztaty) najpierw przedstawili dzieciom przepisy na takie potrawy kuchni łemkowskiej jak: bobilki, homiłki, war i adzymki, aby pożniej wspólnymi siłami razem z dziećmi tworzyć wymienione wyżej dania. Na zakończenie zajęć wszyscy wspólnie skonsumowali przygotowane łemkowskie potrawy, które wszystkim bardzo smakowały. I pomyśleć, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu wystarczyło przejść do sąsiedniej parafii, aby skosztować takie specyfiki. Należy również nadmienić, iż uczestnikom warsztatów została przedstawiona w ogólnym zarysie historia Łemków i Łemkowszyzny na naszych polskich-karpackich terenach, zaś przedstawiciele ZR Mystkowianie ubrani w łemkowskie stroje zatańczyli kilka rusnackich tańców. O potrawach, kulturze, historii i tradycjach miejscowych Łemków opowiedziała przedstawicielka KGW z Mszalnicy
Stowarzyszenie składa podziękowania na ręce przewodniczącej KGW z Mystkowa-Pani Agnieszce Janus za profesjonalne przeprowadzenie warsztatów, zaś ZR Mystkowianie i ich kierownikowi Panu Kamilowi Wiatr za prezentację rusnackiego folkloru.
Foto: Natalia Rysiewicz